İstanbul Sözleşmesi ENGELLİLERİ DE korur!

İstanbul Sözleşmesi ENGELLİLERİ DE korur!

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi, diğer adıyla İstanbul Sözleşmesi tam on yıl önce bahar aylarında imzaya açılır açılmaz Türkiye tarafından çekincesiz imzalanmış ve 2014 yılında da yürürlüğe konmuştur.

Sözleşmenin dört temel ilkesi vardır. Bunlar;

  • Kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi,
  • Şiddet mağdurlarının korunması,
  • Suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması
  • Kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesidir.

Kadınlara karşı şiddeti bir insan hakkı ihlali olarak tanımlayan İstanbul Sözleşmesi’nin tek amacı cezalandırmak veya cezasızlığı ortadan kaldırmak değil, kadınların korkudan uzak, güven içinde, şiddet ve ayrımcılığa uğramadan yaşamını sürdürmesini sağlamaktır.

İstanbul Sözleşmesi;

  • Şiddete maruz bırakılan ve şiddet riski altında bulunan tüm kadınları ve kız çocukları korur.
  • Birlikte yaşayıp yaşamadığına bakılmaksızın ev içi şiddete uğrayan ve şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınları, çocukları, yaşlıları, engellileri, göçmen ve mültecileri, LGBTİ+’ları, kısacası herkesi korur.
  • Eşin, eski eşin veya partnerin şiddetinden, abinin, babanın veya diğer aile bireylerinin yani en yakınımızdakilerin şiddetinden korur.
  • İş yerinde patronun, okulda öğretmenin, karakolda polisin, sokakta, çarşıda veya toplu taşıma araçlarında tanımadığımız erkeklerin şiddetinden ve tacizinden korur.
  • Irk, renk, dil, din, siyasi görüş, cinsiyet kimliği, sağlık durumu, engellilik, medeni hal, mültecilik veya göçmenlik vb. nedeniyle ayrımcılık yapmaksızın şiddet riski/tehdidi altındaki herkesi korur.

İstanbul Sözleşmesi, cinsiyet ayrımcılığına, kadınların yok sayılmasına, toplumsal cinsiyete dayalı her türlü nefret, şiddet ve önyargının ortadan kaldırılmasına yönelik çok önemli bir uluslararası metindir. Bu sözleşme, nüfusun yarısı olan kadınlar için bir güvencedir. Bu sözleşme engellilerin şiddetten korunması için de anayasal bir zemin oluşturur.

Bütün bu nedenlerle; Türkiye’nin, kendi ülkesinde imzaya açılan ve ilk imzacı ülke olduğu İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlükten kaldırması, dolayısıyla tüm kadınları şiddetten korumaya dair irade beyanını uluslararası alandan geri çekmesi kabul edilemez!

Kadınların ve kız çocukların insan haklarına inanan, insan onuruna yakışır biçimde yaşamın sürdürülmesinden yana olan, şiddetsizliği savunan herkes bu sözleşmenin de savunucusu olmalıdır. 21.03.2021

ENGELLİLER KONFEDERASYONU

MUSTAFA ÖZSAYGI  Konfederasyon Başkanı

NİLAY GÜNEŞGİL Konfederasyon Uluslararası ilişkilerden sorumlu Başkan Yardımcısı

AYTEN GÜRSOY Konfederasyon Mali işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı

GÜLİZAR ÖLMEZ Konfederasyon Yönetim Kurulu Üyesi

ŞENAY KEÇECİ Konfederasyon Yönetim Kurulu Üyesi

NİHAL YÜKSEL Konfederasyon Yönetim Kurulu Üyesi

 

Sosyal Medya'da Paylaş!
No Comments

Post A Comment