ENGELSİZ ÜNİVERSİTE İÇİN ÖĞRENCİ AĞI TOPLANTISI VE PROJE KAPANIŞ TOPLANTISI 15 VE 16 HAZİRAN 2023 TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ENGELSİZ ÜNİVERSİTE İÇİN ÖĞRENCİ AĞI TOPLANTISI VE PROJE KAPANIŞ TOPLANTISI 15 VE 16 HAZİRAN 2023 TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Engelliler Konfederasyonu, 2006 yılında engellilik alanında hak temelli anlayışla savunuculuk yapmak için kuruldu. Konfederasyona üye 5 üye federasyon ve onlara bağlı 39 derneğin çatı örgütü olarak Türkiye genelinde örgütlendi.

Konfederasyon, engellilik alanında hak temelli savunuculuk faaliyetlerini koordine etmek, geliştirmek ve yaygınlaştırmak; engellilerin seslerinin duyulmasını sağlamak ve yaşamlarını etkileyen yasaları, politikaları ve uygulamaları geliştirmek için çalışmalar yapıyor.

Konfederasyon, Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle Haziran 2020’den bu yana, Engelli Üniversite Öğrencilerinin Savunuculuk ve Katılım Becerilerinin Geliştirilmesi Projesini, Yaşam Boyu Eğitim Derneği le birlikte yürüttü.

Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı Toplantısı

Üniversite öğrencileri ve engellilerin sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin bir araya geldikleri Ankara, Mersin ve Eskişehir’de yapılan Çalıştaylar ve Mersin’de yapılan Gençlik Forumu’nda kurulan Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı’nın Toplantısı için bir araya geldiler.

Türkiye’nin değişik illerinden gelen Ağ üyesi üniversite öğrencileri, sivil toplum temsilcileri ve konuklar, 15 Haziran 2023 Perşembe günü, Çankaya Belediyesi’nin Aşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi Konferans Salonunda, Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı Toplantısında buluştular.

Engelli bireylerin topluma dahil olmaları, engelli olmayan bireyler gibi haklarından yararlanmaları, topluma üretken bireyler olarak dahil olmaları, sadece kendilerinin değil, engelli olmayan bireylerin de sorumluluğudur.  Proje adında engelli üniversite öğrencileri vurgulanmakla birlikte, üniversite ortamının ve toplumun engelsiz olması, engelli ve engelli olmayan tüm üniversite öğrencilerinin, sivil toplum örgütlerinin hak temelli savunuculuk yapmasını gerektirir. Bu nedenle, Proje kapsamında gerçekleştirilen üç Çalıştay ve bir Gençlik Forumu’na, çeşitli üniversitelerden üniversite öğrencileri ve engellilerin sivil toplum örgütleri Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağına dahil oldular.

Ağ üyeleri, Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı’nın kuruluş hikayesi üzerinde konuştu; Ağ olarak gelecekte neler yapılabilir diye birlikte düşündü ve müdahale konuları belirledi. Ağın iletişimini ve eylemlerini nasıl sürdüreceği ele alındı. Ağ Toplantısı “Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı – DUS NET – Bildirisi” yazılması ile tamamlandı.
Toplantı sırasında Çankaya Belediyesinin engelli bireylere yönelik hizmetleri tanıtıldı. Aşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi’nin hizmetleri hakkında bilgi alındı, hizmet alanlar ve aileleri Toplantıya katıldılar.

Engelli Üniversite Öğrencilerinin Savunuculuk ve Katılım Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi Kapanış Toplantısı

Proje Kapanış Toplantısı, Konfederasyona üye federasyon ve derneklerin temsilcileri, Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı üyeleri Başkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi’nden akademisyenlerin, Çankaya Belediyesi’nden uzmanların katılımı ve katkılarıyla 16 Haziran 2023 Cuma günü Çankaya Belediyesi Mustafa Kemal Gürbüz Konferans Salon’unda gerçekleştirildi.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı ve Yaşam Boyu Eğitim Derneği temsilcisi Ali Ulusoy açılış konuşmalarını yaptılar.

Çankaya Belediyesi Sosyal Yardım Hizmetleri Müdürü Dr. Nilay Oğultürk hem Çankaya Belediyesi adına açılış konuşmasını yaptı hem de engelli bireylere yönelik hizmetleri hakkında bilgi verdi.

Hacettepe Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü ve Ergoterapi Bölümü hocası Doç. Dr. Onur Altuntaş, Hacettepe Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü’nün engelli üniversite öğrencileri için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Proje kapsamında Dr. Esra Ergüzeloğlu tarafından hazırlanan Engelli Üniversite Öğrencilerinin İhtiyaçları Raporu hakkında bilgi verildi. Avusturya Çalışma Ziyareti kapsamında, Avusturya’daki üniversitelerde engelli üniversite öğrencilerine yönelik hizmetler ve engellilerin sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı’nın (DUS NET) ilk buluşması Ankara Çalıştayı’nda, ikinci buluşması Mersin Çalıştayı’nda yapıldı. Ankara Çalıştayı’dan sonra kurulan iletişim ağı, her çalıştayda daha da genişledi.  Ağın ilkeleri ve kuralları Eskişehir Çalıştayı’nda çalışma gruplarında birlikte oluşturuldu. Eskişehir Çalıştayı’ndan sonra Ağ üyeleriyle yapılan Çevrimiçi toplantılar iletişim güçlendi. Mersin’de yapılan Gençlik Forumu’nda ise ilke ve kurallar metni kabul edildi ve 9 kişilik Yürütme Kurulu ve iki dönem sözcüsü seçildi.

Tüm bu süreç, İrem Coşansu Yalazan’ın koordinatörlüğün’de, dahil olan üniversite öğrencilerinin ve sivil toplum temsilcilerinin ve akademisyenlerin duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri bir sunumla paylaşıldı.

Engelli üniversite öğrencilerinin yaşadıkları zorlukları ve buldukları çözümlere odaklanan “HERKES İÇİN ÜNİVERSİTE YARIŞMASINDA” Afiş ve Slogan, Fotoğraf, Makale ve Kısa Film dallarında ödül kazanan eserlerin tanıtımının ardından Kısa Film dalında filmler izlendi.

Yarışmanın Ödülleri 19 Mayıs 2022’de, Eskişehir Çalıştayı’nda sahiplerine verilmişti. Kapanış Toplantısında hazır bulunan Makale dalı Birincisi Kübra Efegil ve Makale Dalı Jüri üyelerinden Dr Öğretim Üyesi Emine Arzu Oral Proje ve Yarışmaya ilişkin duygu ve düşüncelerini paylaştılar.

Kısa film dalında Birinci Gökçe Demirgüç’ün “Aah!”, İkinci Hüseyin Ergün’ün “EngelSiz” ve üçüncü Funda Gültekin Yardımcı’nın “Bİ’GÖRELİM” adlı kısa filmleri, engelli öğrencilerin yaşadıkları güçlükleri ve bunları nasıl aştıklarını anlatan örneklerdi. Hüseyin Ergün ve Funda Gültekin Yardımcı kısa filmlerine ve Ağa ilişkin duygu ve düşüncelerini paylaştılar.

“Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı – DUS NET – Bildirisi” Kapanış ama Veda değil

Ağ Toplantısında hazırlanan “Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı – DUS NET – Bildirisi” Yürütme Kurulu Dönem Sözcüleri Ayten Çelikörs ve İbrahim Yıldız tarafından sunuldu.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı tüm emeği geçenlere teşekkür ederek, Ağın devam etmesinin önemini vurguladı.

ENGELSİZ ÜNİVERSİTE İÇİN ÖĞRENCİ AĞI BİLDİRİSİ

Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı, Türkiye’nin çeşitli illerindeki üniversitelerden engelli ve engelli olmayan üniversite öğrencileri ve engellilerin sivil toplum örgütlerinin temsilcileri olarak üç yıllık bir süreçte bir araya geldik. Bizleri bir araya getiren Engelliler Konfederasyonuna, Yaşam Boyu Eğitim Derneğine, mali desteğiyle Avrupa Birliğine, bilgileriyle bizi destekleyen akademisyenlere, uzmanlara ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyoruz.

Ankara, Eskişehir, Mersin Çalıştayları ve Gençlik Forumu, Çevrim İçi Ağ Toplantılarında, birbirimizi tanıdık, Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağına ait hissettik; engellilerin sivil toplum örgütlerinin deneyimlerinden ve birikimlerinden yararlandık; engelli bireylerin hakları konusunda, hak temelli savunuculuk konularında farkındalığımız, bilgimiz arttı ve güçlendik.

Çalıştaylar, Gençlik Forumu ve çevrim içi toplantılar, Türkiye düzeyinde örgün ve yaygın öğrenim gören farklı üniversite ve bölümlerden engelli ve engelsiz üniversite öğrencilerinin bir araya gelerek, engelli üniversite öğrencilerinin üniversite ortamında ve toplumda yaşadıkları sorunları öğrenmek ve birlikte savunuculuk yapmak açısından fırsat sağladı.

Bu ağ sayesinde sosyal alanda var olduk, daha çok görünür olduk, akademik hayatta da aynı şekilde görünür olmayı, olumsuz düşünceleri, ön yargıların ortadan kalkmasını sağlayacağız.

Hayatın tüm alanlarında engelli bireylerin daha fazla dahil olmaları ve görünür olmaları için hep birlikte çaba göstereceğiz.

Engelli üniversite öğrencileri için sağlanan hakların kullanılabilmesi için, üniversitelerde engelli öğrenci birimlerinin, akademisyenlerin desteğini sağlayacağız.

Engelli üniversite öğrencilerinin bu haklarını talep etmeleri için destekleyeceğiz.

Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı olarak, üniversite ortamında ve toplumda engelliliğin farkındalığının artmasını sağlayacağız.

Toplumda daha fazla görünür olmaya ve hak temelli savunuculuk yapmaya devam edeceğiz.

Web sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı daha etkin kullanacağız.

Farklı üniversitelerden engelli ve engelli olmayan üniversite öğrencileri bir araya geldik, engellilerin sivil toplum örgütlerinin deneyimlerinden yararlandık. Toplumda da engelli bireylerin hakları için savunuculuk yapacağız.

Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağını yeni katılımlarla güçlendireceğiz, Ağımızın uzun yıllar devam etmesi ve yaygınlaşmasını birlikte sağlayacağız.

Engelsiz Üniversite İçin Öğrenci Ağı adına Yürütme Kurulu üyeleri

Ayten Çelikörs, Dönem Sözcüsü, Mersin Toros Üniversitesi

İbrahim Yıldız Dönem Sözcüsü, Anadolu Üniversitesi

Duygu Çarık; Çukurova Üniversitesi

Gökçe Demirgüç, İstanbul Üniversitesi

Mehmet Büyükkeleş, Çukurova Üniversitesi

Onur Güngör, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Serhat Gökpınar, Erzurum Atatürk Üniversitesi

Tayfun Demircan, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

Tuğçe Okur, Mersin Toros Üniversitesi

 

Sosyal Medya'da Paylaş!
No Comments

Post A Comment