ASP BAKANI SAYIN SEMA RAMAZANOĞLU İLE GÖRÜŞME

ASP BAKANI SAYIN SEMA RAMAZANOĞLU İLE GÖRÜŞME

Engelliler Konfederasyonu Engelli sorunlarının çözümü için koordinasyon rolü üstlenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile bir araya geldi. Engelliler Konfederasyonu Başkanı Avukat Turhan İçli 200’ü aşkın engelli sivil toplum örgütüyle beraber gerçekleştirilen “Engelli Hakları İçin Büyük Ankara Buluşması” mitinginde binlerce engellinin huzurunda kamuoyuna ilan edilen Engelli Hakları sorunlarının birer birer ele alınarak çözülmesini talep ediyoruz diye konuştu.
Bakanlık yetkilileri ve Konfederasyonlarımızın temsilcilerinin yer aldığı bir çalışma grubu oluşturulmalı diye konuşan Turhan İçli bu çalışma grubundan çıkacak öneriler Bakanlığımız üzerinden TBMM’ye sevk edilmelidir dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’na sunulan raporda Engelli Hakları sorunları şu başlıklar altında müzakere edildi:

1. Haziran 2013 tarihinde Fas’ın Marakeş kentinde toplanan diplomatik konferansta, kör, az gören ve matbuat engeli bulunan kişilerin basılı materyale erişiminin kolaylaştırılması için bir anlaşma imzalanmış ve Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin imzasına açılmıştır. Ülkemiz Marakeş Anlaşmasını imzalamış olup henüz onaylamamıştır. Bu nedenle Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda değişiklik yapılarak görsel materyalin görme engellilerin erişimine uygun formatta üretilmesi veya dönüştürülmesi yönünde değişiklikler yapılması, hem görme engellilerin önemli bir gereksinimine karşılık verecek, hem de ülkemizi diğer ülkeler karşısında örnek ve öncü bir ülke haline getirecektir.

2. Kamu İhale Yasasında değişiklik yapılarak engellilerin erişimine uygun mal üretmeyen firmaların kamu ihalelerine katılmalarının yasaklanmasını ve şartnamelerde erişim koşulunun yer almasını talep ediyoruz.

3. Aile gelirinin birey başına düşen bölümü her iki hakkın kullanımında da belirli oranlarda esas alınmaktadır. Bu durum söz konusu haklardan yararlanmanın kapsamını daraltmış ve pek çok engelliye verilen muhtaçlık aylığının ve/veya bakım ücretinin kesilmesi ve son beş yıllık birikmişlerin geri istenmesi sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle pek çok engelli vatandaşımız önemli sorunlarla yüz yüze gelmiş ve paniğe kapılmıştır. Söz konusu yasalarda değişikliklerin yapılmasını talep ediyoruz.

4. Engellilere hizmet amacıyla kurulmuş dernek ve vakıfların engellilere yönelik olarak sürdürdüğü hizmetler, ticari kuruluşlar gibi vergilendirilmekte ve bu hizmetleri sunan personel özel sektör personeli gibi sigorta primlerine tabi tutulmaktadır. Oysa tüm bu hizmetler ve bu hizmetlerde çalıştırılan personel kamu hizmetine ve kamu yararına hasredilmiş olup gelir sağlanması amacı söz konusu değildir. Bugün söz konusu hizmetleri sürdürmekte olan pek çok engelli vakıf, dernek, federasyon ve konfederasyonun Sosyal Güvenlik Kurumuna yüksek miktarda borçları bulunmaktadır ve bu borçların baskısı altında hizmetlerini sürdüremez hale gelmişlerdir. Bu nedenlerle anılan kuruluşların sigorta primleri ve vergi borçlarının silinmesi veya bu borçlarda indirime gidilmesi konusunda acil yasa teklifi sunulmalı; ilgili yasalarda değişiklik yapılarak bundan sonraki süreçte kamu hizmeti sürdüren kuruluşları kollayan düzenlemeler yapılmalıdır.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından imzalandığı gün olan 30 Mart’ın 9.yıldönümünde Keçiören Belediyesinin ev sahipliğinde yapılacak toplantıya Bakan Sema Ramazanoğu’nu da davet etti.

Sosyal Medya'da Paylaş!
No Comments

Post A Comment